Финансы

Президент Чехії підписав закон про допомогу біженцям, які хочуть повернутися в Україну

“> Президент Чехії підписав закон про допомогу біженцям, які хочуть повернутися в Україну

Президент Чехії Петр Павел підписав закон, що містить пункт про створення спеціальної державної програми підтримки біженців з України, які бажають повернутися на Батьківщину. Про це повідомило Чеське радіо.

Документ розробило міністерство внутрішніх справ республіки, його нещодавно затвердили обидві палати парламенту.

Програма допомоги передбачає покриття частини видатків, пов'язаних з переїздом українців. Розмір коштів, на які вони можуть розраховувати, визначить додаткова постанова уряду.

Українці зможуть скористатися цією програмою державної підтримки лише один раз. Якщо надалі вони захочуть повернутися до Чехії за довгостроковими дозволами на перебування, то мають повернути владі половину наданої суми.

Результати опитування українських біженців, проведеного у листопаді соціологічною агенцією PAQ Research спільно з Академією наук Чехії, продемонстрували, що лише 37% з них планують повернутися на Батьківщину. У червні 2022 року таких охочих серед українців, які набули в республіці статусу тимчасового захисту, було 51%.

У Чехії також продовжено на один рік, до 31 березня 2025 року, програму тимчасового захисту біженців з України. Їм відкритий доступ до національного ринку праці, отримання медичних послуг, безкоштовної освіти та деяких інших видів державної соціальної підтримки.

Нагадаємо, Швейцарія запропонувала аналогічний план повернення українців додому. Заплатять за виїзд від 1000 до 4000 швейцарських франків ($1 090-$4 355). 

Норвегія платить українцям за виїзд по 1500 євро.

По материалам: Подробности

Аватар

Богдан Молчанов

About Author

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Также стоит прочитать

Финансы

Світовий банк виділив Україні $232 млн на ремонт житла: хто отримає гроші

“> Світовий банк виділив Україні $232 млн допомоги на терміновий ремонт житла, пошкодженого внаслідок  російського вторгнення. Про це повідомила пресслужба
Финансы

Українські учні в польських школах можуть отримати шкільну стипендію та соціальну допомогу

Учні в польських навчальних закладах можуть подати заявку на соціальну допомогу, включаючи шкільну стипендію та матеріальну допомогу. Дізнайтеся, хто може