Финансы

Samsung Heavy припинила виробляти обладнання для російських СПГ-танкерів

“> Samsung Heavy припинила виробляти обладнання для російських СПГ-танкерів

Південнокорейська машинобудівна компанія Samsung Heavy Industries припинила виробництво блоків та обладнання для 10 з 15 російських СПГ-танкерів (для скрапленого природного газу). Контракти на них вона уклала з російським суднобудівним комплексом "Звезда" (керується консорціумом "Роснафти", "Роснафтегазу" і Газпромбанку). Про це повідомляє "Коммерсант".

Представник Samsung розповів, що компанія завершує виробництво обладнання для п'яти суден. Припинення виробництва для решти десяти судів оголошено, але контракт ще не розірваний.

Південна Корея – провідний виробник танкерів для перевезення зрідженого газу. Samsung Heavy Industries має весь спектр технологій і виробничих потужностей, у нього замовляють танкери практично всі основні учасники ринку СПГ.

Тепер росію з цього списку викреслюють, а "імпортозамістити" такий дуже нішевий технологічний ланцюжок взагалі складно, а для російської економіки, швидше за все, просто неможливо.

На "Зірці" будують 15 танкерів арктичного класу Arc7 для відвантаження скрапленого газу з "Арктик СПГ-2" НОВАТЕКу.

НОВАТЕК спочатку планував створити для "Арктік СПГ-2" флот із 21 танкера Arc7. З них 15 мали збудувати на верфі "Звезда", 6 – на південнокорейській верфі Hanwha Ocean (колишня DSME).

Судновласником трьох останніх мав стати "Совкомфлот", ще трьох – японська Mitsui O.S.K. Лінії. DSME розірвала контракт на будівництво танкерів з "Совкомфлотом" через складнощі з проведенням платежів.

У березні 2022 року Євросоюз запровадив проти російського суднобудування технологічні санкції, заборонивши постачання майже всієї номенклатури. Крім того, росія досі не мала досвіду будівництва СПГ-танкерів.

Через це суднобудівний комплекс "Звезда" не зміг вчасно – до березня 2023 року – випустити головний танкер Arc7 через складність закупівлі обладнання.

Ситуацію ускладнили санкції США проти плавучих сховищ Saam FSU на Камчатці та Koryak FSU у Мурманську, де мала відбуватися перевалка з танкерів Arc7 на конвенційні судна, що дозволило б росії оптимізувати флот льодових танкерів.

Іноземні акціонери проекту "Арктик СПГ-2" – французька TotalEnergies, китайські CNPC і CNOOC і консорціум японських Mitsui та JOGMEC – оголосили форс-мажор щодо участі в проекті.

Нагадаємо, у жовтні Катар підписав 27-річні контракти на постачання СПГ до Нідерландів та Франції.

По материалам: Подробности

Аватар

Богдан Молчанов

About Author

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Также стоит прочитать

Финансы

Світовий банк виділив Україні $232 млн на ремонт житла: хто отримає гроші

“> Світовий банк виділив Україні $232 млн допомоги на терміновий ремонт житла, пошкодженого внаслідок  російського вторгнення. Про це повідомила пресслужба
Финансы

Українські учні в польських школах можуть отримати шкільну стипендію та соціальну допомогу

Учні в польських навчальних закладах можуть подати заявку на соціальну допомогу, включаючи шкільну стипендію та матеріальну допомогу. Дізнайтеся, хто може