Финансы

НБУ знову дозволив продаж рублів

“> НБУ знову дозволив продаж рублів

Національний банк України тимчасово, до кінця 2024 року, дозволив клієнтам банків продавати російські та білоруські рублі, які є на їхніх рахунках. Про це повідомила пресслужба регулятора.

З метою приведення нормативно-правових актів Національного банку у відповідність до Закону №3498 Національний банк надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських/білоруських рублях, якщо зазначена операція здійснюється відповідно до вимог пункту 18 розділу VII Закону України "Про банки і банківську діяльність". 

Умови для здійснення таких операцій: 

  • якщо банками-нерезидентами (крім банків-резидентів рф та білорусі та підсанкційних банків), в яких відкрито кореспондентські рахунки банків-резидентів у російських/білоруських рублях, в односторонньому порядку ухвалене рішення про конвертацію (обмін) російських/білоруських рублів на іншу валюту;
  • продаж (обмін) російських/білоруських рублів може бути здійснений за заявою клієнта банку один раз щодо кожного з видів валюти – російських рублів та білоруських рублів.

Ці та інші технічні зміни внесені постановою Правління НБУ від 5 лютого 2024 року №17 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18", що набирає чинності з 7 лютого 2024 року.

Востаннє НБУ звітував щодо рахунків у російських рублях на кінець листопада 2023 року: 

  • юрособи – 1,74 млрд грн;
  • фізособи – 141 млн грн.

НБУ знову дозволив продаж рублів

Нагадаємо, криптобіржа OKX слідом за Binance заборонила операції з рублем. У грудні 2023 року влада Кіпру заборонила банкам проводити операції з рублем.

По материалам: Подробности

Аватар

Богдан Молчанов

About Author

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Также стоит прочитать

Финансы

Світовий банк виділив Україні $232 млн на ремонт житла: хто отримає гроші

“> Світовий банк виділив Україні $232 млн допомоги на терміновий ремонт житла, пошкодженого внаслідок  російського вторгнення. Про це повідомила пресслужба
Финансы

Українські учні в польських школах можуть отримати шкільну стипендію та соціальну допомогу

Учні в польських навчальних закладах можуть подати заявку на соціальну допомогу, включаючи шкільну стипендію та матеріальну допомогу. Дізнайтеся, хто може